Home

  Laatste nieuws

  Hengsten

  In opfok

  Merries

  Jonge merries

  Wereldwijd
  Verkoop

  Contact
 
Links
  Untitled Document

MUTATIES EN ZEER SUCCESVOLLE FOKDAG EN PREMIEKEURING! (06-10-2014)

De laatste weken is er weer veel gebeurd op stal 't Minihoefke. Na het ongeluk dat Jan Poppelaars drie maanden lang in het gips zal houden, is de totale verzorging en keuringsklaar maken dit jaar in handen van Peter. Gelukkig zijn er vele bevriende Shetlandponyfokkers die hierbij een handje hebben kunnen helpen, dank daarvoor! Gezien het overlijden van de zus van Jan en de leeftijd werd besloten om de stal drastisch in te krimpen. Gelukkig heeft onze fokkerij een goede naam op weten te bouwen waardoor de pony's in goede handen terecht zijn gekomen. De beide 1e premie kroonmerries Pamela en Selina van 't Minihoefke werden verkocht aan de enthousiaste familie v.d. Veen uit Friesland om hun fokkerij van de Woudhoeve nieuew leven in te blazen. De fraaie driejarige minimerrie Evita van 't Minihoefke vond een nieuwe stal bij de familie Aleven. Een week voor de eigen jaarlijkse fokdag en premiekeuring was de keuring bij Reinanda Haverkamp waarbij nauwe banden zijn. De vorig jaar door Reinanda aangekochte Gracia van 't Minihoefke (Cornelis van het Emsterbroek uit Chica van 't Minihoefke) wist haar rubriek te winnen en werd jeugdkampioene minimaat! Trots waren Peter en Reinanda op de nakomelingen van good-old Cornelis want drie getoonde nakomelingen wisten allen hun rubriek te winnen! Dan de eigen keuring: Peter, kritisch als hij is, was niet geheel tevreden over de conditie van de pony's. Zelf had hij door zijn drama jaar in 2013 slechts twee merries laten dekken waardoor de meeste merries in overconditie verkeerde. Zijn fraaie enter Grateful was een tijdlang dusdanig kreupel dat ze door koorts een aantal dagen niet wilde eten. Het zwarte veulen Hope van 't Minihoefke (Winningmood x Wysteria) werd op kop geplaatst, geprimeerd en werd uitgeroepen tot reserve veulenkampioen overige maten. Haar volle zus Grateful liet zich fraai zien en werd jeugdkampioen kleine maat!Vader Jan kwam met twee zeer lichte vosveulens met spierwitte manen en staart ter keuring en beide behaalde een premie en de kopplaats. Hilde is een dochter van Gold Star uit Carlijn en is de zevende generatie zelfgefokt. Het fraaie hengstveulen van Shadow van de Biezenbeemd uit Ophelia liet zeer imponerende bewegingen zien en werd uitgeroepen tot mini veulenkampioen!

Het fraaie enter van Lector van de Nijkamphoeve uit Ophelia werd als tweede geplaatst en ontving een enterpremie. Haar halfzusje uit Wieteke was niet in keuringsconditie en werd niet premiewaardig bevonden. Ook de tweejarige Faya (Gold Star x Wysteria) was niet in de gewenste keuringsconditie en wist ondanks haar rasuitstraling niet in aanmerking te komen voor een twenterpremie. Dan op naar de driejarige merries. De recent verkochte Evita (Tommahawk van stal de Buck's Hoeve uit Pamela) behaalde de kopplaats en een dik verdiende 2e premie. Evi, hoewel niet in de topvorm van vorig jaar toen ze Nederlands kampioen werd, behaalde een 1e premie, werd kampioen kleine maat en tevens beste driejarige! Bij de oud kampioenen lieten moeder Bo en oma Wysteria zich zeer goed zien en behaalde wederom een 1e premie.Kort samengevat was het weer een TOPDAG!

WEBSITE UPDATE (22-07-2014)

Bij het updaten van de website, schrik ik van de tijd die weer voorbij gevlogen is. Zowel prive, zakelijk als met de pony's een bewogen laatste jaar geweest. Qua fokkerij heeft Jan weer eens een vruchtbaar jaar met zijn bekende vosmerries. Ophelia zoogt een schitterend hengstveulen van Shadow van de Biezenbeemd, Pamela in combinatie met dezelfde hengst eveneens een hengstveulen en ook Wieteke van 't Minihoefke heeft een hengstveulen van Shadow aan de voet lopen. Carlijn (Winnetoy x Wieteke), het jonge talent heeft een fraai zeer licht vosmerrieveulentje van good-old Gold Star van de Beatrixlaan naast haar lopen. Peter, had door zijn fokkerij-pech een jaar eerder slechts twee merries laten dekken. Wysteria bleek drachtig te zijn en schonk wederom een zeer fraai merrieveulen uit de combinatie met Winningmood van de Toom. Ook een aantal merries hebben weer een nieuwe stal gekregen en door aanfok zijn er wederom verschillende te koop. Tasha van 't Minihoefke, de opvallende vosmerrie met spierwitte manen en staart werd geexporteerd naar Duitsland, dhr. Manolio Weiss is haar nieuwe eigenaar. Haar merrieveulen van Perfect of Sportview, vertrok met haar mee. Familie Ehlers van gestut Schalenburg deden wederom zaken met stal 't Minihoefke en kochten nu de fraaie zwarte Chica van 't Minihoefke. Inmiddels werd deze merrie "staatspremiestute". Gracia van 't Minihoefke, de geprimeerde dochter van Cornelis en Chica, is verkocht aan Reinanda Haverkamp van stal de Groenkamp. Donja van 't Minihoefke kreeg een nieuwe stal bij Dennis van der Haagen.Dakota van 't Minihoefke, de laatste dochter van Adam van Spuitjesdom, werd door Peter verkocht aan familie Den Hartog. Elisa van 't Minihoefke, de succesvolle dochter van Cornelis van het Emsterbroek werd verkocht aan Ron Snoey te Rockanje.

De merries Evi en Evita van 't Minihoefke werden tussendoor nog met fraaie punten opgenomen in het stamboek. Ook de eerste fokdag en premiekeuring van het NSPS was succesvol voor fokproducten van stal 't Minihoefke: Een veulen van 1e premie kroonmerrie Willemijn, van de familie Geluk werd namelijk veulenkampioen! Xanthi van 't Minihoefke, de zwarte dochter van Kiliam Dennehove uit Thalitha van 't Minihoefke ontving een 1e premie en werd reserve kampioene!

EVI VAN 'T MINIHOEFKE ALGEMEEN NATIONAAL JEUGDKAMPIOENE!!!! (28-10-2013)

EINDELIJK is het dan gelukt om een echt groot kampioenschap binnen te halen. Nadat Peter de laatste jaren al vaak succesvol was met knappe prestaties op Nationaal en Internationaal niveau, greep hij iedere keer net naast een tastbare prijs. Natuurlijk ben je blij en trots als je een kopplaats weet te behalen maar als je iedere keer net geen kampioenschap binnen weet te halen, hoop je er toch een keer op. Peter had drie generaties weten te selecteren voor het Nederlands Kampioenschap. Wysteria van 't Minihoefke (v. Narco van de Uitweg x Craven Melinda) bleef echter thuis. Dochter Bo van 't Minihoefke (v. Picasso van stal Ankeveen x Wysteria) mocht als vijfjarige merrie voor de vierde keer in Lunteren verschijnen. Al deze keren werd ze op kop geplaatst, en ook dit jaar wist ze in een afgeslankte rubriek de kopplaats te bemachtigen. Tijdens de kampioenskeuring had Bo wederom vele fans maar greep naast de titel. Dochter Evi bleek in de ochtend al een van de blikvangers te zijn. De tweejarige dochter van Cornelis van het Emsterbroek uit Bo van 't Minihoefke greep in een sterke en grote groep tweejarige minimerries de eerste plaats. Op het einde van de dag mocht de raskikker het opnemen tegen het kopnummer van de mini entermerries en ze won!!!! Wat een blijdschap na zo'n ellendig jaar! Nog maar net bekomen van alle emoties, felicitaties mocht Evi de baan betreden om het op te nemen tegen de overige maatkampioenen. Na een schitterende ronde in draf werd Evi uitgeroepen tot ALGEMEEN NEDERLANDS JEUGDKAMPIOEN! Wat een blijdschap en trots op mijn eigenwijze kijk op de fokkerij. Vier jaar geleden verklaarde iedereen me nog voor gek door good-old Cornelis terug te halen uit Zwitserland, nu werd zijn dochter de beste van Nederland! Iedereen nog bedankt voor de leuke berichten en felicitaties!

SUCCESVOLLE PREMIEKEURING 2013 (6-10-2013)

De jaarlijkse fokdag en premiekeuring van Fokvereniging 't Hart van Brabant is voor stal 't Minihoefke weer zeer succesvol verlopen. De vossen van Jan Poppelaars lieten zich goed zien waarbij twee van de drie merrieveulens een premie behaalde, twentermerrie Evita behaalde haar twenterpremie, de driejarige Donja van 't Minihoefke (v. Manolito van 't Mallewegje) behaalde een 2e premie en is de zevende (!) generatie zelf gefokt. Ook voor Carlijn en Wieteke waren wederom 2e premies. De zwarte pony's van Peter hebben zich ook weer goed laten zien. Alle drie de veulens werden geprimeerd waarbij er een kopplaats was voor hengstveulen Geronimus van 't Minihoefke (v. Nobel van 't Hoogveld x Craven Melinda) en voor Grateful van 't Minihoefke (v. Winningmood van de Toom x Wysteria van 't Minihoefke). De bruine Faya (v. Gold Star x Wysteria) behaalde een enterpremie. Een van de eye catchers van de dag bleek de tweejarige Evi van 't Minihoefke (v. Cornelis van het Emsterbroek x Bo van 't Minihoefke). Evi werd voor het tweede opeenvolgende jaar jeugdkampioene en behaalde nu ook de titel van algemeen jeugdkampioen! Hiermee volgt ze exact de lijn die moeder Bo haar al voordeed.. Direct na de pauze was er een tegenvaller voor de laatste Adam van Spuitjesdom dochter Dakota. Met fraaie cijfers opgenomen in het stamboek en vanaf veulen op kop geplaatst ontving ze nu een 3e premie. Hoewel in overconditie werd Dakota hier wel erg zwaar gestraft. Do van 't Minihoefke behaalde wel keurig haar 2e premie. Chica van 't Minihoefke (v. Perfect of Sportview x Hymke van stal Heidelust) lijkt ieder jaar mooier te worden. Ze liep wederom op de eerste plaats en ontving een 2e premie. Dan Bo, de laatste weken toch weer naar een topvorm gegroeid belande zij op kop van een knappe rubriek waarbij driemaal een 1e premie werd gegeven. Als klap op de vuurpijl werd Bo kampioene Kleine maat en tevens algemeen dagkampioen! In de strijd voor het ere kampioenschap mocht ze het opnemen tegen haar 1e premie kroonmoeder Wysteria, maar beide kwamen hiervoor te kort.

DOUWE VAN 'T MINIHOEFKE BESTE HENGST VAN DE NIEUWE JAARGANG IN ZWEDEN (12-09-2013)

De naar Zweden geexporteerde minihengst Douwe van 't Minihoefke (v. Perfect of Sportview x Ophelia van 't Minihoefke) is goedgekeurd en beste hengst van de nieuwe jaargang minimaat geworden. Zijn volle neef Daan van 't Minihoefke (v. Perfect of Sportview x Selina van 't Minihoefke) behaalde ditzelfde resultaat eerder dit jaar al in Duitsland. Felicitaties zijn er voor eigenaresse Annelena Hulsebos!

WEBSITE UPDATE (30-08-2013)

Maanden geleden werd de website www.minihoefke.nl van nieuwe informatie voorzien. Vanwege drukte en veel pech in de fokkerij van Peter duurde het nu erg lang voordat er nieuws op de website te lezen was. De vossen stal van Jan Poppelaars had sinds jaren weer wel eens geluk en leverde drie fraaie merrieveulens. Ophelia x Lector is de volle zus van 1e premie kroonmerrie Tacha, Tacha zelf heeft een dochter van Nationaal kampioene Perfect of Sportview aan haar voet en kroonmerrie Wieteke leverde een dochter van Lector v.d. Nijkamphoeve. Bij Peter begon het jaar al slecht door het verwerpen, vroeg in het jaar van topmerrie Bo. Daarna werd het veulen van Talitha verwacht, helaas een verkeerde ligging waardoor het veulen er door de dierenarts dood afgehaald moest worden. Wysteria leverde gelukkig een werkelijk topveulen van tophengst Winningmood van de Toom. Erg dankbaar voor dit veulen en de avond omdat het veulen bijna in het vlies bleef zitten. Daarna werd uit Chica een knap en eerste (merrie)veulen geboren van Cornelis van het Emsterbroek. Daarna was het de beurt aan Zarah. De 1e premie kroonmerrie was drachtig van Gold Star van de Beatrixlaan en zou na de geboorte vertrekken naar Frankrijk. Helaaas duurde de geboorte ruim 4 uur en moesten er twee dierenartsen aan te pas komen. De details besparen we maar, helaas is Zarah niet meer voor de fokkerij geschikt. Laatste veulen werd geboren uit Craven Melinda van Nobel van 't Hoogveld. Een topveulen met houding, bot en uitstraling. Na een paar weken kreeg Melinda echter uierontsteking dus ook hier de dierenarts bij nodig. Beter nieuws kwam vanaf de zomerkeuring in Ammerzoden. Het jaarling Faya van 't Minihoefke (v. Gold Star v.d. Beatrixlaan x Wysteria) liep op de tweede plaats achter de jeugdkampioene, Evi van 't Minihoefke (v. Cornelis v.h. Emsterbroek x Bo) liep op kop van haar klasse en had zeker haar fans voor de ttel in de minimaat.

DAAN VAN 'T MINIHOEFKE BLIKVANGER TIJDENS HENGSTENKEURING NEUMUNSTER (14-02-2013)

De driejarige vos hengst Daan van 't Minihoefke heeft indruk weten te maken tijdens de driedaagse hengstenkeuring van Neumunster, Duitsland. Na zijn afwijzing in de 1e ronde van het Nederlands Shetland Pony Stamboek stonden de kopers in de rij voor de zeer vlot bewegende zoon van oud Nationaal Kampioen Perfect of Sportview. Uiteindelijk was het de familie Ehlers van gestuet Schalenburg die een lange reis overhadden om Daan aan te schaffen. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 februarie werd Daan voorgesteld op de hengstenkeuring van Neumunster. Waar hij in Nederland op 83 centimeter terecht kwam, bleek de stok in Duitsland op 81 centimeter te blijven staan, de stokmaat die we thuis zelf ook hadden gemeten. Met zijn fraaie witte manen en staart en vlotte bewegingen wist Daan keer op keer te overtuigen. Dit leverde hem, naast goedkeuring, ook de titel van Korungssieger Minimaat op! Wij zijn ervan overtuigd dat Daan in de fokkerij zijn stempel nog meer zal drukken

CORNELIS VAN HET EMSTERBROEK VERKOCHT (25-01-2013)

Good-old Cornelis van het Emsterbroek mag zijn geweldige fokkerij nogmaals bewijzen op een andere stal. Kees van Leijsen kocht de zwarte, definitief goedgekeurde 1e premiehengst, voor zijn fokstal de Leijsenhoeve. Nadat Cornelis vier jaar geleden door Peter Poppelaars en Reinanda Haverkamp terug werd gehaald uit Zwitserland heeft hij zich van zijn sterkste kant laten zien. Zijn nakomelingen werden in 2011 en 2012 vlot geprimeerd en dochter Evi werd zelfs jeugdkampioene. Ondanks zijn leeftijd bevrucht Cornelis nog zeer goed en zullen er in 2013 weer veulens van hem geboren worden. We hopen dat Cornelis ook op de Leijsenhoeve nog van toegevoegde waarde kan zijn en dat hij daar een mooie oud dag kan slijten. Tevens heeft Peter besloten zijn fokkerij drastisch in te gaan krimpen. Meerdere merries zullen binnenkort de oversteek maken naar het buitenland, een enkeling zal eventueel voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

UPDATE WEBSITE (25-01-2013)

Na lange tijd eindelijk weer eens even tijd gemaakt om de website een update te geven. Het jaar 2012 sloot slecht af na het afwijzen in de 1e bezichtiging van Daan van 't Minihoefke. Deze zeer vlot bewegende zoon van Nationaal kampioen Perfect of Sportview uit de 1e premie kroon en kampioensmerrie Selina van 't Minihoefke (v. Gold Star v.d. Beatrixlaan) werd na zijn algemeen veulenkampioenschap als tweede geplaatst tijdens de Nationale kampioenschappen. Tijdens zijn opfokperiode was Daan continu de uitblinker en werd geselecteerd om mee te gaan naar de hengstenkeuring. Met zijn vele, witte manen en staart wist hij indruk te maken. Ook zijn schitterende bloedlijn en geringe stokmaat van nog geen 83 centimeter waren pluspunten. De teleurstelling was dan ook groot toen de jury besloot hem reeds in de 1e bezichtiging naar huis te sturen. Uiteindelijk werden slechts vier minihengsten aan het bestand toegevoegd. Toch had Daan indruk weten te maken en zal hij in Februari in Duitsland ter goedkeuring worden aangeboden. Het jaar 2013 begon voor Peter dramatisch. Zijn oogappel Bo van 't Minihoefke verwierp een zwarte zoon van Nobel van 't Hoogveld. Door het draaien in de baarmoeder had het veulen de toevoer van bloed via de navelstreng afgesloten.

WEDEROM LOF VOOR BO VAN 'T MINIHOEFKE (29-10-2012)

Voor de derde keer mocht de vierjarige Bo van 't Minihoefke deelnemen aan de Nationale kampioenskeuring te Lunteren. De tweevoudig 1e premie merrie mocht haar 1e plaats verdedigen en deed dat met verve. Wederom de eerste plaats voor de zwarte eye catcher die dit jaar ook al de kopplaats tijdens de Manifestatie te Ermelo deed. Mooi nieuwsfeit was dat dochter Evi (Cornelis v.h. Emsterbroek) ook aanwezig was in Lunteren. Daarnaast was de moeder van Bo, Wysteria eveneens aangemeld. Een bijzonder fokkers resultaat om drie generaties te mogen presenteren tijdens de Nationale kampioenschappen! Voor de vader van Evi, Cornelis was het een mooi jaar. Niet alleen omdat hij weer een hoog drachtigheidsprecentage scoorde maar bovenal omdat de laatste twee jaar een 100% score qua behaalde premies werd binnengehaald.

SUCCESVOLLE FOKDAG EN PREMIEKEURING (28-10-2012)

Door drukke werkzaamheden was er tijdelijk geen tijd om de website een update te geven. In de tussentijd is er weer veel nieuws te melden. Allereerst is de jaarlijkse fokdag en premiekeuring weer voorbij. Dit jaar had Peter liefst tien pony's aangemeld. Vader Jan nam met slechts drie vos merries deel. Zijn enter Evita (Tommahawk v. stal de Buck's Hoeve x Pamela) behaalde een mooie tweede plaats en enterpremie. De driejarige blikvanger Carlijn (Winnetoy x Wieteke) behaalde een 2e premie en tweede plaats. Haar moeder, kroonmerrie Wieteke (Perfect of Sportview x Irenke) wist de rubriek te winnen en behaalde een 2e premie. Peter had twee veulens aangemeld. Het bruine merrieveulen Faya van 't Minihoefke (Gold Star x Wysteria) behaalde de 2e plaats en premie. Dezelfde klassering was er voor Finn (Cornelis v.h. Emsterbroek x Talitha). Daarna de beurt aan de zwarte entermerries. Helaas had voorafgaand aan de keuring een veulen de manen van Elisa opgegeten. Hierdoor miste ze het gouden randje. Ondanks dat een tweede plaats en premie. Evi (Cornelis x Bo) liet zich overtuigend zien en werd op kop geplaatst. Vlak voor de pauze de rubriek tweejarige merries waarin de stalgenootjes Do (Winnetoy x Wysteria) en Dakota (Adam x Talitha) wederom nummer 1 en 2 van de groep werden. Dakota was ditmaal winnares. Voor het jeugdkampioenschap kleine maat mocht Evi het opnemen tegen haar 1 jaar oudere weidegenootje Dakota. Evi wist mede door haar fraaie ras het kampioenschap binnen te halen. Hiermee treedt ze in de voetsporen van moeder Bo. Direct na de pauze de drie jaar en oudere merries. Chica (Perfect of Sportview x Hymke) werd als eerste geplaatst en greep net naast de felgebeerde 1e premie. Voor Bo was er een fraaie 1e plaats en 1e premie. Talitha (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Bleach Green Fleur) werd in absolute topvorm voorgesteld bij de kroonmerries. Helaas vergat de jury de daarbij behorende 1e premie te geven. Laatste van de dag was oud kampioene Wysteria van 't Minihoefke (Narco v.d. Uitweg x Craven Melinda). Wederom wist ze een 1e premie te behalen. Tijdens de kampioenskeuring werd Bo uitgeroepen tot kampioene kleine maat. Het zoveelste succes voor de zwarte parel.

 

BO BLIKVANGER TIJDENS EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN (06-08-2012)

Eindelijk was het zover, vier dagen genieten van onze geliefde Shetlandpony's tijdens de Nationale Manifestatie, 75 jaar Nederlands Shetland Pony Stamboek. Peter verscheen als eerste met het jaarlingmini Elisa van 't Minihoefke in de baan. Deze 81 centimeter grote dochter van Cornelis v.h. Emsterbroek en Talitha van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan) liet zicht van haar beste kant zien wat resulteerde in de tweede plaats. Jan had op donderdag de driejarige Carlijn van 't Minihoefke (Winnetoy v.d. Gemarisahof x Wieteke van 't Minihoefke) aangemeld. Ook Carlijn wist een tweede plaats te bemachtigen. Op vrijdag was het de beurt aan Bo. De vierjarige merrie weet zoals altijd indruk te maken. Haar rasuitstraling en attente uitstraling maken haar een ware eye- catcher. Dit bleek wel uit de reacties langs de kant. Op de een of andere manier deed Bo dit wel goed; waar ze normaal gesproken iets te temperamentvol is, showde ze zich nu als een waar foto model. Oortjes mooi naar voren en actief door de baan. Zeer vlot werd Bo uitgeroepen tot winnares van haar klasse en een dag later naar de kampioenskeuring. Door vele werd ze getipt als de kampioen, maar na bestudering van de concurenten had Peter al zo'n voorgevoel dat het tussen drie merries zou gaan. Op zaterdag kwam deze voorspelling uit; Bo, Samantha v. stal van Aschberg en Olivia v.d. Stenenheul bleven als laatste drie over. Allen topmerries met ieder haar eigen plus en minpuntjes, waarbij de jury uiteindelijk koos om Samantha als kampioene kleine maat op te stellen.

LAATSTE VEULEN 2012 OP STAL 'T MINIHOEFKE GEBOREN (17-06-2012)

Bijna zes weken eerder dan verwacht werd is ook het laatste veulen op stal 't Minihoefke geboren. Stammoeder Craven Melinda (Spool of Marshwood) heeft weer voor heel wat zenuwachtige gezichten gezorgd. Net zoals vorig jaar gaf Melinda middels "kegelen"duidelijk aan dat het veulen op komst was. In 2011 ging het helaas verkeerd en was het veulen niet levensvatbaar. Gezien de tijd dat Melinda nu uitgerekend was (eind Juli) was er nogal wat spanning te merken. s'Nachts om 3.00 uur begon Melinda daadwerkelijk en het veulen bleek niet goed te zitten. Dat Melinda een taaie is bleek al snel doordat ze toch het veulen eruit wilde hebben. Het knappe hengstveulen werd geboren met 1 been voorwaarts en 1 been achterwaarts. Zowel merrie als veulen hebben niets geleden, en een gezond zwart hengstveulen van Nobel v.h. Hoogveld is het resultaat! Hiermee zijn alle veulens voor 2012 op stal 't Minihoefke weer binnen.

NOG 1 VEULEN OP KOMST (13-06-2012)

Recent werden weer twee veulens geboren op stal 't Minihoefke. De fokkerij van Jan wil de laatste jaren niet zo vlotten. Naast het verwerpen, moeilijk drachtig worden leverde jaargang 2012 slechts twee hengstveulens op. Tascha werd moeder van een zeer lichte vos met spierwitte manen en staart van Gold Star v.d. Beatrixlaan. Bij de zwarte pony's van Peter gaat het qua fokkerij de laatste jaren juist wel de goede kant op. Bij de 1e premie kroonmerrie Zarah kon hij voor de eerste keer een merrieveulen verwelkomen. Vader is Cornelis v.h. Emsterbroek. Eind juli verwacht Peter nog een veulen van Nobel v.h. Hoogveld uit de kroon en preferente stammoeder Craven Melinda. Door aanfok is er voor serieuze fokkers de mogelijkheid tot aanschaf van een zwarte mini of kleine maats topper uit de beste bloedlijnen!

EERSTE HENGSTVEULEN VOOR TALITHA (04-05-2012)

De zwarte kleine maats kroon merrie Talitha van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan) is bevallen van haar eerste zoon. Na vier dochters kon het haast niet uitblijven en de manier van dracht was duidelijk anders. Om dat verhaal te ondersteunen wist Talitha iedereen te verrassen door zonder uier in de vroege ochtend een hengstveulen ter wereld te brengen. Gelukkig is alles goed gegaan en is ze nu weer de zorgzame moeder zoals we van haar gewend zijn. De vader van het veulen is Cornelis v.h. Emsterbroek waardoor Finn een volle broer is van de in 2011 geboren Elisa van 't Minihoefke. Deze jonge merrie werd vorig jaar als kopnummer geprimeerd.

VEULENTIJD! (23-04-2012)

De eerste twee veulens van 2012 zijn ook op stal 't Minihoefke weer geboren. Een groot verschil is toch wel het vroege voorjaar van 2011, toen de zon al nadrukkelijk aanwezig was. Twee oud kampioenen in de kleine maat zijn wederom moeder geworden. Vos kroonmerrie Selina van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x kroon- preferente Karinke van 't Minihoefke) schonk het leven aan een fraaie, opfokwaardige zoon van Lector v.d. Nijkampshoeve. Van de zwarte kroonmerrie Wysteria van 't Minihoefke (Narco v.d. Uitweg x kroon- preferente Craven Melinda) loopt inmiddels een gezonde dochter in de wei. Vader van dit bijna 100% Marshwood gefokte veulen is Gold Star v.d. Beatrixlaan.

CARLIJN EN CHICA STAMBOEKMERRIES (22-04-2012)

De twee 3-jarige merries Chica van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Hymke v. stal Heidelust) en Carlijn van 't Minihoefke (Winnetoy v.d. Gemarisahof x Wieteke van 't Minihoefke) zijn met zeer goede cijfers opgenomen in het stamboek. Zowel veterinair alsmede qua type, ras en beweging scoorde beide dames erg goed. De zwarte Chica is precies 86 centimeter en in eigendom van Peter. Carlijn is slechts 81 centimeter en opvallend vos met hagelwitte manen en staart.

WIETEKE IS KROON MERRIE (27-10-2011)

Door de verkoudheid die de vosjes van Jan Poppelaars bij zich droegen, kon er helaas niet worden deelgenomen aan de regionale fokdag en premiekeuring. Gezien het late tijdstip werd besloten om dit jaar de pony's maar niet te laten beoordelen. Echter, tijdens de Nationale Kampioenschappen te Lunteren, bleek dat de S 8 hengst Tommahawk v. stal de Buck's Hoeve van bevriende fokker Reinanda Haverkamp, slechts een veulen te weinig had laten zien om te kunnen promoveren. Aangezien Reinanda, na veel werk de 1e premie kroonmerrie Pamela v. 't Minihoefke drachtig had gekregen, was dit een mogelijkheid om iets voor haar terug te doen. Afgelopen maandag werden alle pony's bekapt en de staarten gewassen. Donderdag was het zover en kwamen de juryleden Lazeroms en van Hemert de pony's van stal 't Minihoefke, stal uit Den Hout en Stal de Groenkamp in Den Hout beoordelen. helaas werd het merrieveulen van Tommy uit Pamela niet premiewaardig bevonden, maar promoveerde hij toch aangezien zijn index extreem hoog is. De hengstveulens Epke van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Ophelia v. 't Minihoefke= Gold Star v.d. Beatrixlaan) en Erwin v. 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Wieteke v. 't Minihoefke=Perfect of Sportview) werden vlot geprimeerd. Ook het jaarling Donja van 't Minihoefke (Manolito v.h. Mallewegje x Tasha v. 't Minihoefke=Lector v.d. Nijkamphoeve) ontving een premie. De tweejarige Carlijn v. 't Minihoefke (Winnetoy v.d. Gemarisahof x Wieteke v. 't Minihoefke=Perfect of Sportview) was volgens jurylid v. Hemert een beste en de mooiste aanwezige jeugdpony. Uiteraard ontving ze een twenterpremie. Wieteke van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Irenke van 't Minihoefke= Expensive v. Bromishet) behaalde haar vierde 2e premie en werd Kroon verklaard.Al met al een geslaagde thuiskeuring!

BIRTHE VAN 'T MINIHOEFKE NAAR DUITSLAND (17-10-2011)

Wederom vertrekt een Minihoefke fok-product naar het buitenland. De slechts 82 centimeter hoge 2e premie merrie Birthe gaat de stal versterken van Markus en Anja Möschter te Warendorf. Birthe is een dochter van Perfect of Sportview uit de 1e premie kroon merrie Ophelia v. 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan). De jonge merrie is drachtig van Gold Star. Het goede nieuws deze week kwam verder uit Epe. Reinanda en Cindy hebben het wederom voor elkaar gekregen: de 1e premie mini Vivian v. 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Pamela) is drachtig van Tommahawk v. stal de Bucks Hoeve, die deze winter vanuit zijn S8 status promotie zal maken.

GESLAAGDE PREMIEKEURING (02-10-2011)

Dit jaar alleen de zwarte Minihoefke pony's op de jaarlijkse fokdag en premiekeuring te Loon op Zand. Door verkouden pony's op Den Hout kon stal uit Den Hout en stal 't Minihoefke van Jan Poppelaars niet deelnemen aan de keuring. Peter had zijn beide zwarte merrieveulens van Cornelis v.h. Emsterbroek aangemeld en niet zonder succes! Zowel Evi (Cornelis x Bo) als Eliza (Cornelis x Taltiha) werden op kop geplaatst en geprimeerd. De twentermerrie Chica (Perfect x Hymke) kwam op de 2e plaats met premie. Direct na de pauze mocht Bo haar opwachting maken. Na tweemaal jeugdkampioen te zijn geweest was de spanning toch wel aanwezig. Gelukkig liet ze zich netjes zien en kreeg die felbegeerde 1e premie. Daarnaast werd ze uitgeroepen tot Beste 3-jarige en reserve kampioen kleine maat. Talitha mocht deelnemen aan de rubriek voor kroonmerrie en behaalde wederom haar 2e premie. Oud kampioene Wysteria ontving wederom een 1e premie.

VALESKA IS KROONMERRIE (18-08-2011)

Op dezelfde dag als de fokdag en premiekeuring te Maren Kessel, was er ook de jaarlijkse keuring in Dalen. Daar verscheen de door Heidi Poppelaars gefokte Valeska (Manolito x Medina). Door het behalen van haar vierde 2e premie is Valeska nu Kroonmerrie. Eigenaar Peter Vording gefeliciteerd.

1e PREMIE VOOR WILLEMIJN VAN 'T MINIHOEFKE (16-08-2011)

Het keuringseizoen is weer in volle gang. Op de allereerste keuring van het jaar in Zeeland was er een kopplaats voor de oud jeugdkamppioene Xanthi van 't Minihoefke (Kiliam v. Dennehove x Thalitha van 't Minihoefke). Ook de 3- jarige lichte vosmerrie met spierwitte manen en staart Birthe van 't Minihoefke (Perfect of Sportvieuw) werd in Zeeland gepresenteerd. De kleine mini vertrekt naar het buitenland en behaalde een vlotte 2e premie, belangrijk voor het aanstaande preferentschap van moeder Ophelia. Afgelopen weekend was de grote keuring van Oost- Brabant. We waren zeer benieuwd naar Willemijn, de kleine maats vosmerrie met opvallend fraai behang en spectaculaire bewegingen.Vorig jaar, na de premiekeuring van Loon op Zand, werd ze verkocht aan Frank Coolen te Oss. Ze schonk haar nieuwe eigenaar een best vosveulen van Gold Star v.d. Beatrixlaan. Dit merrieveulen werd vlot premiewaardig bevonden in Maren Kessel. Willemijn was door haar nieuwe eigenaar in topvorm klaargemaakt voor de keuring. Frank had er duidelijk veel tijd ingestoken en was erg enthousiast. Willemijn was een echte blikvanger in de baan en liet zich geweldig zien. Terecht kwam ze op de eerste plaats met een welverdiende 1e premie. Ook tijdens de kampioenskeuring waren de ogen veel op Willemijn gericht. Helaas geen kampioenschap maar wel een dikverdiende 1e premie. Voor moeder Karinke, de kroon en preferente dochter van Expensive v. Bromishet, een fraai succes. Inmiddels is de in Zweden verblijvende Karinke, moeder van vijf kroon dochters, waarvan vier met een 1e premie. Tevens was er in Maren Kessel een 1e premie voor de vierjarige dochter van May Be van 't Minihoefke (Gold Star).

VEULENSEIZOEN 2011 AFGELOPEN (07-06-2011)

De veulentjes van 2011 zijn op stal 't Minihoefke weer geboren. Mede door de verkoop van een aantal drachtige Minihoefke merries naar het buitenland kreeg Jan dit jaar "slechts" drie veulens. Twee hengstveulens en een merrieveulen als resultaat. Bij Peter zouden dit jaar zes veulens geboren worden van Cornelis v.h. Emsterbroek. Drie hengstveulens en een merrieveulen waren reeds geboren. Afgelopen weekend zag het er echter niet best uit. De kroon en preferente stammoeder Craven Melinda (Spool of Marshwood) moest nog vijf weken wachten maar liet al zeer veel melk lopen. Zaterdagavond was het zover maar zoals gedacht zat het niet goed. Het veulen was nog niet gedraaid en dus werd de hulp van de dierenarts ingeschakeld. Uiteindelijk werd het veulen geboren en had het een hele lichte hartslag. Het veulen was echter te zwak om ook maar 1x met haar ogen te kinipperen. Helaas, het was een zwart merrieveulen. Gelukkig lijkt Craven Melinda in orde, Maandagochtend besloot Bo dat het tijd was voor haar 1e veulen. De bekende kampioensmerrie schonk het leven aan een, op het 1e oog, zeer apart zwart merrieveulen. We zijn zeer benieuwd naar de uitgroei!

DE KENNER OP BEZOEK (28-05-2011)

Afgelopen week was Peter dolgelukkig. Niet alleen door de geboorte van wederom twee gezonde veulens maar zeker door het bezoek van Opa Peet. Afgelopen maanden heeft opa veel in het zienkenhuis gelegen maar nu is hij weer fit. Uiteraard moest hij snel de veulens gaan bekijken en beoordelen. Mooi om te zien hoe opa van bijna 91 jaar zo kan genieten van de buitenlucht en de pony's.

HENGSTVEULENTIJD (28-05-2011)

Het is duidelijk veulentijd op stal 't Minihoefke. Afgelopen week werden drie hengstveulens geboren, waarmee tot nu toe de stand vijf hengstveulens en twee merrieveulens is. Peter verwacht nog twee veulens, Jan is door de verkoop van een aantal merries voor dit jaar klaar. Als eerste bracht de tweevoudig 1e premie merrie Zarah (Kiliam v. Dennehove) een zeer klein zwart hengstveulen van Cornelis v.h. Emsterbroek. Twee dagen later werd zijn halfbroer geboren met als moeder de 1e premie merrie Hymke v. stal Heidelust (Narco v.d. Uitweg). Beide veulens zijn erg klein en lijken zeer goed. Ook een hengstveulen werd geboren bij Wieteke in combinatie met Goldstar v.d. Beatrixlaan. Het wachten is nu nog op twee veulens van Cornelis, uit Bo en Craven Melinda.

HENGSTVEULEN VOOR OPHELIA (19-05-2011)

Kroonmerrie Ophelia heeft gisteren het leven geschonken aan een fraai hengstveulen van Perfect of Sportview. Ook vorig jaar bracht deze combinatie een hengstveulen wat inmiddels in opfok loopt. Volgens de "geleerde" is het veulen van dit jaar een klasse beter als het geprimeerde veulen van vorig jaar. Hij is, evenals moeder, erg licht van kleur met spierwitte manen en staart.

IRENKE VAN 'T MINIHOEFKE NAAR DUITSLAND (19-05-2011)

De bekende kroon en preferente minimerrie Irenke van 't Minihoefke (Expensive v. Bromishet) is verkocht aan Gestüt Rehbachtal, Lars en Jens Atlhaus te Uslar. Sinds de goedkeuring en het reserve kampioenschap van Alex van 't Minihoefke in Duitsland, is er een ware run op staan op nakomelingen van Irenke. Haar veulen, wat in 2011 nog geboren moet worden, was al op voorhand verkocht. Echter de familie Althaus wilde graag Irenke samen met haar ongeboren veulen aanschaffen en dat is uiteindelijk gelukt. Eerder al vertrok ook dochter Utopia (Perfect x Irenke) naar Duitsland. Irenke is een van de belangrijkste stammoeders van stal 't Minihoefke gebleken en nu drachtig van Goldstar v.d. Beatrixlaan. Na diverse kampioenschappen ontving ze een 1e premie en de predikaten kroon en preferent. Aangezien we nog drie dochters van Irenke op stal hebben staan kunnen we met deze lijn zeker nog verder.We wensen Lars en Jens nog veel geluk met Irenke!

MERRIEVEULEN VOOR PAMELA (12-05-2011)

Het is feest in het huis van Jan! Zijn oogappel Pamela van 't Minihoefke (Goldstar v.d. Beatrixlaan) heeft na jaren gust te zijn gebleven weer een veulen ter wereld gebracht. De bekende 1e premie kampioensmerrie zoogde als driejarige merrie, een merrieveulen. Deze Vivian (Perfect of Sportview) wist afgelopen jaar de kopplaats in te nemen en een 1e premie te ontvangen. Echter na Vivian lukt het niet om Pamela drachtig te krijgen. Alles werd geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Normaal gesproken geef je het op een gegeven moment op, echter door de kwaliteiten van Pamela kreeg ze vorig jaar haar laatste kans. Bij Reinanda Haverkamp werd ze iedere dag behandeld door Reinanda of Cindy van Echteren. Vorig jaar al kregen we de indruk dat Pamela aan het veranderen was. Een scan leverde het bewijs....ze was drachtig! Voor de zekerheid hebben we Pamela in januari nogmaals laten scannen met een positief resultaat. Uiteindelijk heeft Pamela het leven geschonken aan een zeer fraaie dochter. Ze is erg licht vos en lijkt witte manen en staart te krijgen. Haar vader is Tomahawk v. stal de Buck's Hoeve.

1E VEULENS GEBOREN (06-05-2011)

Het lijkt dit jaar wel, dat ondanks het mooie weer, de pony's de draagtijd iets willen verlengen. Zo ook op stal 't Minihoefke. Op dit moment staan Pamela en Ophelia van 't Minihoefke beide met een aardig vol uier en is het wachten totdat de geboorte zich aan gaat dienen. Bij Peter zijn de eerste twee zwarte veulens voor dit jaar geboren. Vorig jaar werd de al op leeftijd zijnde, extra gefokte Cornelis v.h. Emsterbroek, vanuit Zwitserland geimporteerd. Alle gedekte merries heeft deze kleine topper drachtig gemaakt! Allereerst werd een merrieveulen geboren uit de bestfokkende kroonmerrie Talitha van 't Minihoefke (Goldstar v.d. Beatrixlaan). Een fraai merrieveulen met een schitterend hoofdje en lijkt een belofte voor de toekomst. Twee dagen later was het de beurt aan de kampioen van 2010, Wysteria van 't Minihoefke (Narco v.d. Uitweg). Na twee top merrieveulens op rij (Bo en Do) nu een kleine maats hengstveulen met een zeer uitnodigende voorhand. We wachten met spanning af wat er verder nog geboren gaat worden.

 

STAMBOEK KEURING (10-04-2011)

Afgelopen zaterdag was de stamboekopname in Kaatsheuvel. Met twee trailers en in totaal vijf pony's werd de stamboek keuring bezocht. Twee Minihoefke merries mochten mee, de vos Birthe van Jan Poppelaars en de bekende kampioensmerrie Bo van Peter Poppelaars. Birthe is een mooie kleine mini die nogal snel aanleg heeft om wat kilo's te veel mee te dragen. Ze werd opgenomen met een score van 75 voor type en 70 voor haar bewegingen. Ze bleek 82 centimeter te zijn, dus een mooie score voor een echte minimerrie. Bo was nog niet in topvorm. De zwarte merrie heeft nogal wat last van haar tanden gehad en is drachtig van Cornelis v.h. Emsterbroek. Veel aandacht en voer is er geprobeerd in te krijgen met als resultaat dat ze de laatste weken goed is bekomen. Uiteindelijk een fraaie score van 85- 80 en 90 centimeter groot. Binnen nu en een dag of tien hopen we de eerste veulens te verwelkomen....we wachten met spanning en nieuwsgierigheid af!

LEUK NIEUWS UIT HET BUITENLAND (11-03-2011)

Het blijft altijd leuk om door nieuwe eigenaren van Minihoefke-pony's op de hoogte gehouden te worden hoe het ze elders vergaat. Zo kregen we onlangs e mail van Teija Valkema uit Finland dat de twee oudste Minihoefke merries drachtig zijn, en dat ze met spanning op de veulens wacht. Uit Duitsland kregen we bericht van Gestuet Palmberg, Susanne Liebing te Ichterhausen, dat Alex van 't Minihoefke (v. Manolito van 't Mallewegje) reserve kampioen was geworden op de hengstenkeuring met 100 deelnemers. Slechts drie hengsten ontvingen een staatspremie, waaronder een Shetlandpony. Dat bleek de door ons gefokte Alex te zijn. In Nederland wist Alex het tot de 2e bezichtiging te schoppen. Moeder van Alex is de kroon en preferente Irenke van 't Minihoefke (v. Expensive v. Bromishet). Verder is de 3e bezichtingshengst Amigo na langdurig overleg verkocht naar Taiwan.

UPDATE WEBSITE (14-12-2010)

Met nog enkele dagen te gaan in het jaar 2010, eindelijk weer even tijd om de website een update te geven. Na de succesvolle premiekeuring is er door enorme drukte weinig tijd geweest om u op de hoogte houden van de ontwikkelingen op stal 't Minihoefke. Zo werd er met de drie kampioenen van de regionale keuring deelgenomen aan de Nationale kampioenschappen in Lunteren. Het fraaie hengstveulen Daan (Perfect of Sportview) werd op de derde plaats beoordeeld in een grote groep miniveulens. Doordat vele kenners Bo (Picasso v. stal Ankeveen) als een kanshebber zagen voor de jeugdtitel in de kleine maat, stond er nogal wat spanning in huize Poppelaars. Vorig jaar mocht Bo zich opstellen als rubriekswinnares en greep uiteindelijk net naast het kampioenschap. Willy Kloosterman werd gevraagd om Bo voor te brengen, zodat de zenuwen van Peter niet op Bo over konden slaan. Helaas had Bo er deze dag niet zoveel zin in en was erg onrustig. Ondanks dat, kwam ze toch op een knappe 2e plaats terecht. Haar moeder Wysteria (Narco v.d. Uitweg) liet zich keurig zien maar liep in de achterste regionen.

Enkele weken daarna verstreek de aanmeldingstermijn voor de hengstenkeuring. Sinds drie jaar verzorgt Peter de opfok van de jonge hengsten samen met Jean Claude de Buck uit Axel. Maximaal vier hengstveulens worden per jaar opgefokt en wordt er van begin af aan kritisch naar de ontwikkeling van de hengsten gekeken. Het eerste jaar was er de goedkeuring voor Xander v.d. Axelse Buitenweg, het tweede jaar was de goedkeuring daar voor Zeppos v.d. Axelse Buitenweg. Uiteindelijk werden er twee hengsten aangemeld voor de hengstenkeuring 2010-2011; Benito van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Perfect of Sportview) en Bolero uit Den Hout (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Manolito v.h. Mallewegje). Tevens werd de vierjarige Amigo van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Narco v.d. Uitweg) wederom aangemeld voor de hengstenkeuring. Na zijn 3e ronde in 2009 en zijn presentatie op de herkeuring heeft de voshengst van 84 centimeter zich afgelopen jaar uitstekend ontwikkeld. Het hele jaar is Amigo in de vakkundige handen geweest van de bekende Hackney en Tuigpaard fokkers Johan en Wim Boeve te Hattem. Zij zijn ondermeer de fokker van de bekende tuigpaardhengst Bentley VDL die tegenwoordig in eigendom is van Arends, Mekkes, Ritsema en de VDL Stud. Derk Jan Mekkes is zeer succesvol met Bentley VDL en is de vriend van Emmy, een nichtje van Peter....zo is de circel rond. Als eerste mocht Amigo in de baan verschijnen. Wederom trok de hengst zeer veel aandacht en liet zijn beste bewegingen met overtuiging zien. Na een keer extra overstappen, viel voor Amigo helaas toch het doek in de 1e bezichtiging. Gesteund door de veelal positieve reacties en het vertrouwen dat er is in de hengst, zal hij nogmaals ter keuring gaan verschijnen. Benito liet zich keurig zien maar hij sneuvelde in de 2e bezichtiging. Bolero uit Den Hout haalde de derde bezichtiging wel en mag zijn kunsten in januari nogmaals tonen. Ook mag, de vorig jaar door Peter geimporteerde, Cornelis v.h. Emsterbroek op zijn 23 jaar nog een reisje maken naar de hengstenkeuring. De slechts 80 centimeter grote zoon van Nick van de Ruif en Zonneroosje v.d. Gathe ontvangt zijn levensgoedkeuring! Een knappe prestatie aangezien hij in Nederland, tot nu toe slechts 2,5 jaar in de dekdienst zat. Alle in 2010 gedekte merries zijn drachtig gescand! We hopen Cornelis nog 1 keer in fraaie vorm aan een groot publiek te kunnen tonen.

WAT EEN TOPDAG! (02-10-2010)

(deze schitterende foto's zijn gemaakt door Arianne van den Bunt)

Je hebt succesvolle dagen en topdagen. 2 oktober 2010 was een dag van de laatste categorie, die je slechts enkele keren in je leven mee mag maken. Jan Poppelaars had met zijn opvallende vosjes met veelal witte manen en staart de opening van de dag. Daan van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Selina van 't Minihoefke) kwam op de eerste plaats van de minihengstveulens, halfbroer Douwe van 't Minihoefke (Perfect x Ophelia) kwam op de 3e plaats terecht. Beide veuelens werden geprimeerd. Tijdens het mini veulenkampioenschap liet Daan zich uitmuntend zien en werd dan ook uitgereopen tot mini veulenkampioen 2010. Even later pakte het fraaie hengstveulen ook nog de algemene veulentitel! Mini merrieveulen Donja (Manolito v.h. Mallewegje x Tacha van 't Minihoefke) liep op de vierde plaats en werd ook geprimeerd. Toen de rubriek merrieveulens kleine maat, Peter had hierin twee zwarte veulens die zoewel de kopplaats alsmede de tweeede plaats in ontvangst mocht nemen. Dakota van 't Minihoefke (Adam v. Spuitjesdom x Talitha van 't Minihoefke) kwam op kop en werd later bij de veulens overige maten reserve veulenkampioen! Do, (Winnetoy v.d. Gemarrisahof x Wysteria van 't Minihoefke) bezette de tweede plaats. Daarna volgde de mini enters, Jan had beide kopnummers van de Nationale minikeuring mee genomen, en ook nu bleken de beide Winnetoy dochters niet te kloppen. Carmina (moeder= Irenke van 't Minihoefke) en Carlijn (moeder= Wieteke) gingen zo wederom met een kopplaats naar huis. Toen mocht Peter Bo van 't Minihoefke (Picasso v. stal Ankeveen) gereed maken voor haar rubriek. Vorig jaar was het jeugdkampioenschap al behaald en volgens meerdere mensen kon ze het nu ook niet verliezen. Tja, dan krijg je toch een beetje druk opgelegd van buitenaf. Gelukkig liet Bo zich niet van de wijs brengen en nam de kopplaats met overtuiging in. Uiteindelijk werd ze voor het 2e jaar jeugdkampioen kleine maat, en later zelfs uitgeroepen tot algemeen jeugdkampioen! Nu gaan we voor Lunteren, het Nationale kampioenschap waar ze vorig jaar ook haar rubriek wist te winnen. Na de pauze volgde de 3 jaar en oudere merries. Wieteke (Perfect of Sportview x Irenke van 't Minihoefke) liep op de tweede plaats met een 2e premie achter de latere minikampioen. De jury kwam nog toelichten dat ze erg kort op de 1e premie zat maar nu iets te buikig was. Dit was absoluut waar, maar helaas had Wieteke dit jaar dan ook geen veulen. Toen mochten Utopia (Perfect x Irenke) en Vivian van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Pamela van 't Minihoefke) het tegen elkaar opnemen. Vivian kwam op de 1e plaats met een 1e premie. Dit was voor de 82 cm hoge mini de eerste keer.Utopia volgde op de derde plaats met een 2e premie. Gelijk erna mocht Tacha (Lector v.d. Nijkamphoeve x Ophelia van 't Minihoefke). De opvallende vos met spierwitte mane en staart had op de minikeuring ook de kopplaats al gepakt en deed dat nu wederom. Voor de 2e keer werd ze beloond met een 1e premie.Op het einde van de dag werd ze tevens uitgeroepen tot reserve kampioene kleine maat. Toen de rubriek kleine maats merries. Peter had drie, 3-jaar en oudere merries bij zich, en deze zaten alledrie in dezelfde rubriek en daarbij ook nog Willemijn van Jan. Op de eerste plaats kwam Wysteria van 't Minihoefke (Narco v.d. Uitweg x Craven Melinda) terecht. Ze ontving een 1e premie en werd kampioene kleine maat en tevens algemeen dagkampioen! De moeder van Bo was ook in zeer beste doen vandaag...op de tweede plaats Zarah van 't Minihoefke (Kiliam v. Dennehove x Craven Melinda). Vorig jaar als driejarige behaalde ze een 1e premie. Nu was ze erg onrustig, met haar 1e veulen, maar kwam op de tweede plaats, wederom met een 1e premie! Op plaats drie Talitha (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Bleach Green Fleur) met een 2e premie. Om het succes compleet te maken nam de recent verkochte Willemijn (Manolito v.h. Mallewegje x Karinke van 't Minihoefke) plaats vier in met een 2e premie. Op het einde van de dag nog de kroonmerries. Minimerrie Ophelia van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Karinke van 't Minihoefke) kwam op kop en pakte haar 1e premie weer terug. Kleine maats kroon merrie Selina van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Karinke van 't Minihoefke) was alleen in haar rubriek en ontving voor de derde keer haar 1e premie. Tevens werd ze, net als in 2009, reserve kampioen kleine maat. Nogmaals bedankt aan iedereen die deze succesvolle en zeer gezellige dag compleet hebben gemaakt!

NIEUWE FOTO'S 2010 (11-08-2010)

Eens in de twee a drie jaar laten we onze pony's weer eens op de foto zetten. Recent was het zover en heeft Melanie Brevink weer een aantal schitterende foto's gemaakt. Bekijk het resultaat bij de hengsten en de merries! Melanie....nogmaals bedankt!

MINIKEURING 2010 (08-08-2010)

Enige tijd geleden nam stal 't Minihoefke deel aan de Nationale Minikeuring. Allereerst mocht het merrieveulen Donja van 't Minihoefke (Manolito v.h. Mallewegje) zich presenteren. Op een fraaie 2e plaats kwam Donja uiteindelijk terecht. Veel trots omdat Donja inmiddels de 7e generatie Minihoefke gefokt is. Zoals altijd zien wij de Nationale minifokdag als een ideaal leermoment voor de jonge aanfok, vandaar dat we naast Tacha en haar veulen Donja ook twee jaarlingen hadden ingeschreven. Zowel Carmina als Carlijn van 't Minihoefke wisten veel indruk te maken en beide de rubriek te overwinnen. Carlijn is een dochter van Winnetoy v.d. Gemarisahof uit Wieteke (Perfect of Sportview x Irenke). Carmina is eveneens een dochter van Winnetoy maar dan uit Irenke (Expensive v. Bromishet). Op het einde van de dag was de energie bij beide merries duidelijk op, zodat ze geen strijd konden leveren aan de latere kampioene. Als laatste mocht Tacha zich laten zien. Zelf vonden wij haar erg mooi in vorm en bewegen is altijd een van haar sterkste punten geweest. Ook nu liet ze zich fantasctisch zien, met een kopplaats als gevolg. Een schitterende afsluiting van een zeer succesvolle keuring.

 

UPDATE (04-08-2010)

Helaas heeft het lang moeten duren voordat de website www.minihoefke.nl weer een update kreeg. Vanwege drukte lukt het niet om de website van het laatste nieuws te voorzien. Inmiddels zijn alle veulens geboren: Peter mocht drie zwarte merrieveulens en een zwart hengstveulen noteren, Jan had twee hengstveulens en een merrieveulen in de voskleur. Vooral met de geboorte van het merrieveulen "Donja" is Jan zeer content. Inmiddels is Donja de zevende generatie Minihoefke gefokt! Ook de beide hengstveulens van Perfect of Sportview (de een uit Selina, de ander uit volle zus Ophelia) lijken opfokwaardig te zijn. Een van de mooiste berichten kwam echter uit Epe; Pamela van 't Minihoefke, de kleine maats topper die na 1 veulen niet meer drachtig wilde worden, is drachtig gescand! Complimenten aan Cindy en Reinanda van stal de Groenkamp. Het volgende spectaculaire bericht komt weer van de zwarte kant van stal 't Minihoefke. Peter importeerde samen met Reinanda, de zwarte 1e premie mini hengst Cornelis v.h. Emsterbroek. Peter zocht al enige tijd een zwarte mini of kleine maats hengst maar kon deze in Nederland niet vinden. De aankoop van Cornelis is vrij uniek te noemen, zeker gezien zijn leeftijd. (22jaar oud). de zeer kleine mini van 80 centimeter ontving in Nederland driemaal een 1e premie. Daarnaast was hij al eens de beste minihengst. Ook in Zwitserland was hij nauwelijks te verslaan. Vooral op basis van zijn uitmuntende bloedlijn en zijn geringe doch succesvolle fokkerij heeft Peter voor Cornelis gekozen. Volgens Peter beschikt Cornelis over unieke lijnen die de fraaiste merries van Nederland bij elkaar brengt. vader is Nick v.d. Ruif, zoon van de onvolprezen stammoeder van stal Possemis Dunstall Delight. Moeder van Cornelis is exterieur en fokkerijtopper Zonneroosje van de Gathe (Narco v.d. Uitweg) op haar beurt weer dochter van de eveneens kroon en superpreferente Punette v.d. Gathe! Cornelis dekte slechts drie jaargangen in Nederland waaruit vele toppers zijn geboren. Slechts 26 merrieveulens werden geboren, 22 hiervan werden in het stamboek opgenomen. Jasper v.d. Olde maten is zijn bestfokkende kleine maats zoon. Gertrude, Gitana, Hicky en Jasmijn v.d. Olde Maten zijn kroonmerrie evenals Hilde v.d. Potsenhoek, Halina v.h veld en Hilda v.d. Haakse Hoek. Zesmaal was er een 1e premie voor een dochter van Cornelis. Hedi v.d. Dennehove en Giske v.d. Olde Maten zijn beide moeder of oma van goedgekeurde 1e premie zonen. U leest het al, Cornelis maakt zijn bloedvoering waar. Weinig dekkingen...grote prestaties!

VEULENTIJD!!! (16-05-2010)

Wat een weelde voor Peter dit jaar! Binnen vijf dagen werden er liefst drie zwarte merrieveulens geboren! Nadat Wysteria en Talitha al een gezonde dochter ter wereld bracht, heeft ook de kroon- preferente Marshwood gefokte Craven Melinda een zwarte dochter geschonken. Als vader staat de vosbonte Manolito van het Mallewegje te boek. Door deze ruime aanfok en het feit dat Peter zijn fokkerij niet te groot wil laten worden moet er iets verkocht gaan worden.Jan Poppelaars verwacht nog een aantal veulens, bij Peter is het nu wachten op het 1e veulen van de 1e premie merrie Zarah (Kiliam x Craven Melinda). Morgen vertrekt Peter echter naar Zwitserland....waarom leest u hier spoedig!

DAAR ZIJN ZE DAN.... (10-05-2010)

Na enige tijd wachten is het dat eindelijk weer zover: de eerste veulens lopen weer in de wei. Als eerste was daar Daan, een schitterend klein vos hengstveulen van Perfect of Sportview en de 1e premie kampioensmerrie Selina (Gold Star x Karinke). Zoals het er nu naar uitziet een opfokwaardig hengstveulen! Peter is door het dolle heen, doordat er twee, zeer gewenste, zwarte merrieveulens zijn geboren. Op 8 mei beviel Wysteria van een knappe dochter van Winnetoy v.d. Gemarisahof en heet Do. Hopelijk gaat ze haar halfzus Bo van 't Minihoefke achterna. Maandagavond 10 mei was er zeer veel spanning doordat Talitha duidelijk aangaf te gaan veulenen. Ze was al een dag of tien over tijd en drachtig van "good old" Adam v. Spuitjesdom. Na even een pootje te hebben moeten verplaatsen beviel Talitha van een zwarte dochter! Waarschijnlijk een der laatste dochters van fenomeen Adam. Gezien de grote belangstelling op maandagavond was Peter niet de enige persoon die zeer nieuwsgierig was naar het resultaat en moest de mega fles Bacardi eraan geloven!

WACHTEN OP VEULENS 2010 (27-04-2010)

Het is weer lente en dus weer wachten op het jonge spul in de wei. Niet alleen zijn we benieuwd naar de veulens die geboren zullen gaan worden maar ook of de uitgroei van de veulens 2009 volgens verwachting zal gaan verlopen. Dit jaar zijn de rollen op stal 't Minihoefke omgedraaid. Jan Poppelaars verwacht slechts drie veulens terwijl er bij Peter minimaal vier veulens worden verwacht. Over de eventuele vijfde bestaan nog wat twijfels maar zeker is dat de zon voor Peter, na een aantal slechte jaren, hopelijk weer zal gaan schijnen! Op korte termijn zal Peter overigens nog een spectaculair nieuwsfeit hier kunnen plaatsen, hou de website dus goed in de gaten! De veulens die Peter dit jaar verwacht zijn, een der laatste van Adam v. Spuitjesdom uit Talitha, Winnetoy x Wysteria, Manolito x Craven Melinda en Manolito x Zarah. Over de recent opgenomen vosbonte Alabama van 't Minihoefke bestaan nog twijfels. De driejarige minidochter van Manolito en Talitha is laat gedekt door Perfect of Sportview. Jan Poppelaars verwacht een veulen van Perfect uit Selina, een Perfect uit Ophelia en een Manolito uit Tacha.

NTERNATIONALE SUCCESSEN 2010 (27-04-2010)

Wat de laatste maanden van 2009 net niet lukte, is in het buitenland wel gelukt; twee hengsten goedgekeurd. Nadat de vosbonte mini, Axel van 't Minihoefke (Manolito x Irenke) in Nederland na de 2e ronde het veld moest ruimen was er direct veel belangstelling voor hem. Uiteindelijk werd Axel verkocht aan dhr. Heinfried Backhaus te Duitsland en werd zijn naam veranderd in Alex van 't Minihoefke.Recent verscheen Alex daar in de keuringsbaan en werd goedgekeurd, en opgenomen met een stokmaat van 81 centimeter. Vooral zijn zeer ruime, soepele stap werd geroemd. Komend jaar wordt Alex ingezet op de goede minimerries van Backhaus. Vorige week kregen we tevens goed bericht uit Finland, waar we vorig jaar september een aantal merries en een hengst naar hadden geexporteerd. Teija Valkema maakte haar keuringsdebuut met de vosbonte Ace v.d. Groenkamp. Deze zoon van Manolito v. 't Mallewegje is gefokt uit de kroon- preferente I-esthelf v.d. Nijkamphoeve. Ace was de enige goedgekeurde minihengst en was de publiekslieveling. Op onderstaande link kunt u een filmpje bekijken van Ace en zijn goede bewegingsmechanisme.

http://www.youtube.com/user/mellmoorie#p/a/u/2/J-5a6azxdIE

HENGSTENKEURING 2009.....UPDATE (17-12-2009)

De leuke en positieve reacties blijven per telefoon en mail maar binnenkomen. Erg fijn om te merken dat veel mensen het beste met je voor hebben! Veel fokkers vragen zich nog steeds af waarom Amigo uiteindelijk in de 3e ronde het veld nog moest ruimen. De discussie over de kwaliteit van Amigo hoef ik niet te voeren. De juryleden hebben daarvoor hun opleiding gehad en over smaak valt niet te twisten! De manier waarop geeft mij echter wel te denken. Ondanks alles was ik wel benieuwd wat de juryleden er toe heeft doen besluiten Amigo niet te accepteren. Gisteren kregen we dan ook de rapportage binnen. Veterinair en lineair waren dik in orde met geen enkele bemerking. De beoordelingslijst van de jury was hetgeen mij het meeste interesseerde. Groot was/is mijn verbazing als ik het keuringsrapport doorneem. Ik kan, uit de rapportage, niet opmaken wat de reden voor het niet goedkeuren geweest is! (Bijgevoegd de beoordelingslijst) Drie maal een G (goed) voor de regelmaat, kracht en souplesse in zijn bewegingen, ben benieuwd welke minihengst 2009/2010 diezelfde beoordeling heeft mogen ontvangen?! Geen enkel negatief punt op de beoordelingslijst enkel de volgende opmerkingen: Bemerking op correctheid, te royaal ontwikkeld. Hoe kan een hengst, die driemaal een G van Goed scoort voor beweging een bemerking krijgen op de correctheid? (punten lineair scoren: Stap ruimte 3, stap souplesse 3, Draf ruimte 3 en draf souplesse 3) Dit kan men lezen als een lange soepele stap en een lange krachtige draf. Het volgende punt klopt absoluut, Amigo was te dik en is royaal ontwikkeld. Dit was hij echter ook in de 1e en 2e ronde en is geen erfelijke eigenschap. Voor mij roept het beoordelingsformulier meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.....Uiteindelijk heb ik dan toch maar besloten om contact op te nemen met de voorzitter van de hengstenkeuringscommisie. Dhr. Schreven heeft mij zeer vriendelijk en duidelijk te woord gestaan, zoals het hoort. De conclusie is dat de jury de hengst in bewegingen onvoldoende correct vond. Op zich ben ik blij met deze uitleg want eigenwijs als ik ben zie ik het toch overduidelijk anders. In mijn ogen ontbreekt er niets aan de manier van bewegen van Amigo en was hij zelfs een der betere van de nieuwe jaargang. Gelukkig is de ruimte ervoor om het daar niet met elkaar eens te zijn. De training gaat door, de extra kilo's moeten eraf en we gaan ervoor op de herkeuring!

HENGSTENKEURING 2009...... (10-12-2009)

Een van de hoogtepunten van het stamboek maar zeker ook voor ons is de jaarlijkse hengstenkeuring. De spanning, de grote publieke belangstelling en uiteraard de kans op een goedgekeurde dekhengst. In alle vroegte vertrokken om de lange reis naar Marienheem te maken met drie hengsten op de wagen. De vos Amigo van 't Minihoefke (Perfect x Hymke), de vosbonte Axel van 't Minihoefke (Manolito x Irenke) en de vierjarige bruinbonte Zeppos v.d. Axelse Buitenweg (Kiliam x Sharena). Het blijft een kunst om de hengsten zo optimaal mogelijk naar de hengstenkeuring te begeleiden en vele uren gaan erin zitten. Amigo was helaas nog steeds iets te dik na zijn verblijf op een kinderboerderij, Axel mocht iets meer manen hebben en Zeppos kreeg een her-opvoeding. Eenmaal aangekomen eerst een goede plaats uitzoeken en daarna even snel een rondje door de baan zodat de heren wat konden wennen aan de vele andere hengsten en de omgeving. Daarna de stamboekopname gevolgd door het veterinair onderzoek. Opvallend was dat alle drie de hengsten 84 centimeter bleken te zijn en ook veterinair wisten we al dat ze in orde waren. Amigo mocht als eerste de baan betreden en liet zijn beste bewegingen goed zien en overleefde de 1e ronde. Daarna was het de beurt aan Axel die zich keurig gedroeg en zijn ruime stap kwam goed uit de verf, ook voor hem de 2e ronde. Zeppos was na de pauze aan de beurt en wist door zijn mooie voorkomen en fraaie aftekeningen de ogen op zich gericht. Ook voor hem de 2e ronde. De 2e, en vaak moeilijkste ronde volgde. Amigo liet zich wederom goed zien maar waarschijnlijk mede door zijn te royale conditie moest hij nogmaals overstappen. Amigo deed dit met verve en mocht zodoende door naar de laatste ronde! Voor Axel viel het doek in de 2e ronde en werd verkocht naar Duitsland. Zeppos ging ook weer goed en voor hem eveneens de 3e ronde. Tja, dan komen er veel mensen naar je toe die de hengsten opwaarderen en interesse tonen, de 3e ronde is toch meer een formaliteit? Helaas had Peter reeds viermaal (!) eerder ervaren dat de 3e ronde alsnog het eindpunt kan betekenen. De teleurstelling was dan ook erg groot toen Amigo, ondanks dat hij super stapte en de rest op afstand stapte, als enige hengst alsnog de baan moest verlaten. Helaas de vijfde keer gesneuveld in de 3e ronde! Na afloop, en ook de avond en dagen erna, heel veel leuke en positieve reacties ontvangen van andere liefhebbers van de Shetlandpony om het leed iets te verzachten. Toch blijft ongeloof en onbegrip de boventoon voeren maar ook het feit dat er niets meer aan te veranderen is. Niet het feit dat hij niet werd geaccepteerd maar vooral de wijze waarop vind ik, en vele met mij, onbegrijpelijk. Zeppos werd gelukkig wel goedgekeurd en is voor vele een van de favorieten. Nogmaals de felicitaties voor Jean Claude de Buck die Zeeland op de kaart heeft gezet voor het NSPS.

BO VAN 'T MINIHOEFKE NATIONAAL KOPNUMMER (19-10-2009)

De laatste tijd lijkt het eindelijk, na jaren van pech, eens mee te gaan zitten voor de zwarte merries van Peter Poppelaars. Onderstaande berichten geven een korte samenvatting van de succesen die Peter de laatste weken mocht ontvangen. Afgelopen zaterdag stonden de Nationale kampioenschappen van Shetlandpony's op het programma in de fraaie locatie van de familie Folmer, de Nieuwe Heuvel te Lunteren. Door het jeugdkampioenschap van Bo van 't Minihoefke en de uitnodiging van oud kampioene Hymke van stal Heidelust mocht Peter met twee pony's deelnemen aan dit kampioenschap. Door de drukke werkzaamheden bij Havens paardenvoeders was er helaas weinig tijd om beide pony's in topvorm te krijgen en dus werd besloten om de jeugd (Bo) de toekomst te geven. Bij aankomst werd de catalogus opgehaald en na een korte blik hierop werd getijfeld of Hymke niet meer kansen had gehad. Bo stond in de grootste rubriek van de dag met tien kleine maats kampioenen uit geheel Nederland! Bo verscheen in de baan en de blikken waren duidelijk op haar gericht. Haar charme, jeugdige uitstraling maar bovenal haar imponerende voorhand en beste draf brachten haar de eerste plaats! Compleet van slag door dit fraaie succes en de vele lofuitingen die omstanders gaven gebeurde er tijdens de latere kampioenskeuring iets wat me nog nooit is overkomen: De zenuwen sloegen toe! Misschien omdat het een tastbare prijs is, en zeker na zoveel pech zou het een absoltue bekroning zijn geweest. De zenuwen sloegen duidelijk over op Bo die zich niet meer liet zien zoals tijdens de ochtend. Al met al trots op Bo die een beste klasse vol met kampioenen wist te winnen! (foto's met dank aan Karen Gevers en Melanie Brevink)

CRAVEN MELINDA KROON EN PREFERENT (07-10-2009)

Na de succesen op de nakeuring is de aanvraag voor het preferentschap van Craven Melinda (Spool of Marshwood) onderweg. De 100% Marshwood gefokte kleine maats merrie is wederom een bewijs van de kracht van deze befaamde fokkerij. Craven Melinda werd acht jaar geleden, samen met haar zwarte hengstveulen gekocht bij de familie den Hartog (Duke Stable). Het hengstveulen wat er destijds bijliep was van Narco v.d. Uitweg en luistert naar de naam Ramses Romero van 't Minihoefke. Bij de familie den Hartog werd als eerste het bruine merrieveulen Pamela of Duke Stable (Fairy Redstart) geboren. Pamela boekte succesen bij stal de Groenkamp van Reinanda en Jan Haverkamp te Epe. Ze groeide uit tot 1e premie kroonmerrie en werd recent door Peter aangeschaft. Ramses Romero is de zwarte parel waar Peter helemaal verzot op is. Ook de vele mensen die de pony's bekijken worden verliefd op deze black beauty. Een overdaad aan ras met een schitterend hoofdje maken hem tot een ware blikvanger. Als driejarige verscheen hij in de keuringsbaan en werd tot tweemaal toe in de derde ronde weggestuurd. Zowel op de regulaire als tijdens de herkeuring viel het doek op het allerlaatste moment. Na Ramses volgde Tyfoon (Typhoon v.d. Kozakkenhoeve) en dit hengstveulen werd vlot geprimeerd. Hij ging in opfok bij de familie Nijhof maar redde het net niet. Wysteria (Narco) is de volle zus van Ramses Romero en heeft na veulen, enter en twenterpremie nu tweemaal een 2e premie achter haar naam staan. Op haar beurt is ze de moeder van BO, de jeugdkampioen 2009. Na Wysteria volgde Zarah (Kiliam v. Dennehove) die gisteren als driejarige een 1e premie ontving. Vorig jaar zoogde ze een hengstveulen van Gold Star v.d. Beatrixlaan en op dit moment is Craven Melinda drachtig van Manolito van hett Mallewegje.

NAKEURING SUCCESVOL VERLOPEN (07-10-2009)

Door de drukke werkzaamheden lukt het Peter Poppelaars niet om zijn pony's op de fokdag en premiekeuring te presenteren. Sinds een drietal jaar laat hij het merendeel van zijn pony's dan ook zien op de nakeuring te Breukelen. Dit jaar had hij Bo, Chica en Hymke wel op de premiekeuring laten zien wat een veulenpremie, enterpremie en jeugdkampioenschap en een eerste premielint opleverde. Tijdens de nakeuring bracht hij drie oudere merries die, door de aanhoudende pech van de laatste jaren geen veulen zoogde. Veel longeerwerk, de juiste voeding had hij de merries toch in topvorm weten te krijgen. De driejarige Zarah van 't Minihoefke (Kiliam v. Dennehove x Craven Melinda) beet het spits af en was de eerste oudere merrie die de jury voor ogen kreeg. Zij toonde veel lef en na een keer overstappen ontving Zarah een eerste premie! Thalita (Gold Star x Bleach Green Fleur) volgde en zat ook kort tegen deze waardering aan. Waar Zarah hem net wel ontving was voor Thalita een dikke 2e premie. Als laatste Wysteria (Narco v.d. Uitweg x Craven Melinda) de moeder van Bo. Op stand weet ze altijd te imponeren met haar schitterende hoofd en enorme behang. In beweging is ze correct maar moest ze meer overtuigen. Een mooie 2e premie voor haar. Op de terugreis werd er druk gerekend....wat dat opleverde staat hierboven vermeld!

LAATSTE NIEUWS OP 'T MINIHOEFKE (06-10-2009)

De laatste weken is het aardig druk geweest op stal 't Minihoefke. Naast het helpen van bevriende Shetlandfokkers en de verkoop van diverse Minihoefke pony's stond ook de jaarlijkse fokdag en premiekeuring weer voor de deur. De voorbereidingen namen veel tijd in beslag om de pony's optimaal aan de jury te kunnen presenteren. Jan Poppelaars had tien pony's ingeschreven, van stal Uit Den Hout stonden er vijtien in de catalogus.Door deze drukte, het bekappen, toiletteren, wassen en het juiste voerschema nam Peter Poppelaars slechts drie pony's mee naar de keuring. Door de verkoop van Medina en haar veulen heeft Heidi geen Shetlandpony's meer.Met een gezellige groep vertrokken we in alle vroegte naar Loon op Zand. Peter had besloten om, ondanks de wisselende weerberichten, zijn pony's buiten te laten staan. De rest stond mooi dik in het stro. Het veulen van Ophelia was helaas kreupel en kon zodoende niet deelnemen aan de keuring. Carmina (Winnetoy x Irenke) behaalde de tweede plaats en een veulenpremie. In dezelfde klasse mocht Chica (Perfect x Hymke) zich als derde opstellen eveneens met premie. Carlijn (Winnetoy x Wieteke) liep eveneens op de derde plaats met een veulenpremie. Een geweldig resultaat voor de eerste jaargang van Winnetoy die slechts een merrieveulen niet geprimeerd zag worden! Ciska (Perfect x Selina) was niet overtuigend in haar beweging, eindigde derde maar viel terecht buiten de premies. Daarna de jaarlingen; Birthe (Perfect x Ophelia) werd als veulen, volgens ons onterecht, niet geprimeerd. Nu eindigde ze als tweede achter de mini jeugdkampioene en werd vlot geprimeerd. Bo, de fraaie rasvolle zwarte dochter van Picasso van stal Ankeveen uit Wysteria maakte enorme indruk. Met hoge punten wist ze haar rubriek te winnen en werd uitgeroepen tot Jeugdkampioen kleine maat! Bo gaat zich ook tijdens de Nationale kampioenschappen presenteren. Na de pauze de drie jaar en oudere merries. Op zich mogen we niet klagen, al zal het laatste beetje geluk net niet mee. De grootste domper kregen we echter op het einde van de dag waardoor de succesvolle dag een bitter einde kreeg. Wieteke (Perfect x Irenke) 2e plaats en premie, volle zus Utopia (Perfect x Irenke) kopplaats en 2e premie waar lang getwijfeld werd aan een 1e premie. Willemijn (Manolito x Karinke) liet zich super zien, kwam op de tweede plaats achter de dagkampioene kleine maat te staan en moest lang stappen voor haar primering. Ook hier helaas net geen 1e premie. Selina (Gold Star x Karinke) was gelukkig helemaal hersteld van haar zware blessure van een drietal jaar geleden. Nog niet in de absolute topvorm maar wel die felbegeerde 1e premie, eerste plaats, kroon en reserve kampioene kleine maat! Dan Ophelia (Gold Star x Karinke) in de rubriek kroonmerries. In fraaie vorm getoond en na meerdere reserve kampioenschappen, kopplaatsen tijdens minifokdagen gingen we wederom voor een spannende strijd voor het minikampioenschap. In een kleine groep kroon merries moest ze op het begin genoegen nemen met een tweede plaats. Op dat moment voel je de bui al hangen maar tijdens het rondstappen en enkele kritische blikken van de jury mocht ze toch naar plaats 1. De schrik kwam zeker niet alleen van onze kant maar ook de geluiden langs de lijn begrepen niet waarom "slechts"een oranje rozet aan Ophelia werd gehangen. Nog steeds onbegrijpelijk en in onze (en meerdere) ogen onterecht moesten we genoegen nemen met een 2e premie. Je doet mee aan het spel en hebben de beslissing dan ook zo sportief mogelijk proberen op te nemen maar vraagtekens zetten we er zeer zeker bij! Volgend jaar gaan we gewoon proberen om haar lange rij van eerste premies een waardige afsluiting te geven! Hymke tenslotte ontving een eerste premie rozet bij de oud minikampioenen. Na afloop van de keuring hebben we de boel maar gerelativeerd en wat gelachen, gedronken en gegeten. Peter en Marian Schoordijk, Wim Henraat, Reinanda Haverkamp en Cindy van Echteren, Jean Claude de Buck en de rest van de aanwezige familie nogmaals bedankt voor de hulp tijdens de voorbereiding en op de keuring!

MINIHOEFKE PONY'S NAAR FINLAND (28-09-2009)

Blijkbaar hebben de Minihoefke pony's de laatste jaren, met behulp van het wereldwijde web, ook indruk gemaakt in het buitenland. Nadat eerder al pony's vertrokken naar Belgie, Duitsland, Polen, Egypte en een aantal jaar geleden naar de Familie Lindgren in Zweden was nu Finland aan de beurt. Mevr. Teija Valkama te Jokipii begint daar een fokkerij van Shetlandpony's. Via stal 't Minihoefke kocht ze Berdine van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Fiona van 't Minihoefke), Anouk van 't Minihoefke (Perfect of Sportview x Fiona van 't Minihoefke) en de 1e premie kroonmerrie Medina van 't Minihoefke (Gold Star v.d. Beatrixlaan x Bettine van 't Minihoefke) met haar merrieveulen van Winnetoy v.d. Gemarisahof. Tevens werd als mogelijke dekhengst de vosbonte Ace v.d. Groenkamp (Manolito v. 't Mallewegje x I-estheff v.d. Nijkamphoeve) geexporteerd. Wij wensen Teija veel plezier met haar pony's!

 

DRUKTE OP STAL 'T MINIHOEFKE (28-09-2009)

Het keurings-seizoen is bijna ten einde maar op stal 't Minihoefke is de rust nog niet terug. Zoals alle jaren worden, door het gehele land, collega fokkers en vrienden geholpen bij het keuringsklaar maken en voorbrengen van de pony's. As zaterdag, 3 oktober staat de eigen keuring op het programma. Helaas altijd wat laat in het jaar waardoor de pony's wat langer in het haar komen te zitten en het echte mooie er vaak al vanaf is, gaan we ons beste beentje voor zetten. Jan Poppelaars heeft zo'n tien pony's opgegeven, van de familie van Leijsen (stal Uit Den Hout) gaan ongeveer 15 pony's mee. Reeds alle deelnemende dieren zijn bekapt en ook de conditie lijkt in orde. Peter neemt, door de drukke werkzaamheden, slechts drie pony's mee. Afgelopen zaterdag, 26 september was de keuring van Reinanda Haverkamp (stal de Groenkamp). Meerdere Minihoefke pony's of achtergrond mochten ook mee. Romania haar vroege merieveulen Cita werd vlot geprimeerd en behaalde de tweede plaats. Ook Romania behaalde de 2e plaats en 2e premie. Door dit resultaat mag ze zich vanaf nu Kroon merrie noemen. Verena van 't Minihoefke, die een aantal weken geleden nog vrijwel dood werd verklaard, behaalde ook een 2e premie en plaats. Haar jaarling dochter Blontje v.d. Groenkamp werd uitgeroepen tot mini jeugdkampioen! Op dezelfde dag vertrokken in alle vroegte Medina en haar merrieveulen, Berdine en Anouk van 't Minihoefke voor een lange reis naar Finland waar ze hun nieuwe woonplaats zullen treffen. Ze kregen hierbij gezelschap van de vosbonte hengst Ace v.d. Groenkamp.

5e en 6e MERRIEVEULEN!!!!!! (16-08-2009)

Het kan niet op dit jaar! Peter had, wederom, met veel pech te kampen. Gelukkig wist topmerrie Hymke van stal Heidelust een zeer fraai zwart merrieveulen ter wereld te brengen. Vader is Perfect of Sportview en het lijkt een zeer best veulen. Ook Heidi had geluk Haar merrie Medina bracht een knap vos merrieveulen van Winnetoy v.d. Gemarisahof. De vlotte merrie is onder het zadel en wordt samen met haar merrieveulen verkocht.

3e en 4e MERRIEVEULEN!!!!!! (26-05-2009)

Na de nodige mindere jaren op stal 't Minihoefke van Jan Poppelaars is 2009 een jaar om niet te vergeten! Jan verwachtte vier veulens die gelukkig allen gezond ter wereld zijn gekomen. Een uniek jaar doordat alle vier de veulens merrie zijn! Onverwachts en nog nooit eerder voorgekomen op stal 't Minihoefke. Bij dochter Heidi (van Medina) en zoon Peter (Hymke) worden ook nog veulens verwacht. Na de fraaie gezonde dochters van Irenke en Ophelia van 't Minihoefke was er afgelopen zondag een merrieveulen voor de kampioensmerrie Wieteke (Perfect x Irenke). Een zeer licht voskleurig veulen met spierwitte manen en staart van vader Winnetoy v.d. Gemarisahof die reeds 11 van de 12 veulens het vrouwelijke geslacht meegaf! Vandaag was het de beurt aan Selina van 't Minihoefke (Gold Star x Karinke). Selina die in 2007 ernstige problemen kende bij de geboorte van haar 1e veulen en een jaar nodig had om te herstellen, verrastte iedereen en ook hier een merrieveulen! Voor het vaderschap tekent Perfect of Sportview. Voor Jan is 2009 een jaar om nooit te vergeten maar is tevens nu in de luxe positie gekomen waardoor er beste pony's verkocht zullen moeten gaan worden. Voor meer informatie bel of mail via de verkooppagina.

 

2e MERRIEVEULEN! (04-05-2009)

Ook het tweede veulen op stal 't Minihoefke is geboren. Wederom een fraai merrieveulen van Winnetoy van de Gemarisahof die zijn afkomst niet verloochend! Moeder is de keurings topper Ophelia van 't Minihoefke. De geboorte was niet geheel volgens het boekje maar door de hulp van Bert van Leijsen kwam het merrieveulen levend ter wereld.

 

1e VEULEN GEBOREN (28-04-2009)

Het eerste veulen van 2009 is geboren op stal 't Minihoefke. Het begin is uitstekend te noemen door middel van een gezond merrieveulen. De kroon en preferente mini merrie Irenke van 't Minihoefke schonk ons wederom een merrieveulen. Een zeer fraai en sterk gelijnd veulen met de, voor ons zo geliefde, lichte vos met witte manen en staart kleur. Carmina van 't Minihoefke is een dochter van het nieuwe talent, Winnetoy van de Gemarisahof van wie we nog drie veulens verwachten.

  © Stal 't Minihoefke 2013